Naravna kozmetika NATURA SIBE

Blagovna znamka Natura Siberica je nastala leta 2007, njen koncept pa obsega veliko več kot le naravno in zeliščno kozmetiko. Je prva ekološka kozmetika narejena zgolj na osnovi divjih zelišč in rastlin iz Sibirije. Njeno neoporečnost potrjujeta evropska certifikata ekološke in biološke kozmetike ECOCERT1 in ICEA2. Natura Siberica je trenutno tudi edino estonsko podjetje, ki je pridobilo certifikat Cosmos-Standard AISBL3.

Pri načrtovanju linije naravne kozmetike so se strokovnjaki družbe Natura Siberica odločili, da vključijo naravne sestavine iz Sibirije in Daljnega vzhoda, kjer so naravne zaloge edinstvene flore še vedno neokrnjene. Sibirska pokrajina se je izoblikovala pod vplivom skrajnih vremenskih pogojev, za katere so značilna izjemna temperaturna nihanja: ostre zime, v katerih lahko temperatura pade tudi do -57 °C, vroča poletja z do 35 °C in močni vetrovi. Prostorastoče rastline, ki so se v tako neprijaznem okolju nenehno prisiljene boriti za preživetje, izkazujejo izjemno sposobnost obstoja: zimzeleni snežni lišaj, recimo, ostane pod snežno odejo zelen tudi takrat, ko se temperatura spusti pod -50 °C; navadni rakitovec je rastlina z najvišjo koncentracijo vitaminov in polifenolov na severni polobli, saj vsebuje kar 15-krat več vitamina C od pomaranč; sibirski pritlikavi bor vsak mesec v višino zraste kar 1 cm, čeprav raste na trajno zamrznjenih tleh in na borni zemlji med skalami.

Nabiranje divjih rastlin

Kozmetika Natura Siberica ohranja vse potenciale sibirskih rastlin. V njenih izdelkih so rastline, nabrane v natanko tistih naravnih pogojih, v katerih so tudi zrasle. Tak način nabiranja zelišč imenujemo nabiranje divjih rastlin. Pri tem gre za prav tâko „nabiranje” zelišč, koreninic in plodov, kot so ga v preteklosti opravljali naši predniki. Edinstvene lastnosti zelišč , ki v naravnih pogojih rastejo nekultivirano in brez zunanje spodbude, zaradi česar ne vsebujejo škodljivih snovi, je izoblikovalo dejstvo, da so take rastline preživele naravno selekcijo – preživele so samo najmočnejše in najbolj trdožive med njimi, tiste, bogate s hranilnimi snovmi in aktivnimi sestavinami.

Nabiranje divjih rastlin


Več o nabiranju divjih rastlin

Adaptogene rastline

Izdelki blagovne znamke Natura Siberica vsebujejo tudi izvlečke adaptogenih rastlin. Te pomagajo telesu, da se prilagodi različnim negativnim dejavnikom iz okolja (mraz, vročina, pomanjkanje kisika itd.). Prav tako povečajo učinkovitost procesov v telesu, ne da bi telo pri tem negativno obremenjevale.

Adaptogene rastline


Več o adaptogenih rastlinah

Edinstvena podlaga izdelkov

Posebnost blagovne znamke so edinstvene sestavine izdelkov iz olja sibirskega bora in navadnega rakitovca. Z združevanjem moči in učinkovitosti zelišč z vodilnimi znanstvenimi dognanji so pod okriljem družbe Natura Siberica razvili edinstveno podlago za vse izdelke, ki je popolnoma prilagojena koži in ki hkrati krepi učinek vseh drugih aktivnih sestavin v izdelkih. Z dolgim in skrbnim postopkom predelave olja borovih oreščkov in navadnega rakitovca so strokovnjaki ustvarili poligliceril-estre borovega olja, ki so edinstvena podlaga za vse kreme in balzame, ter borov betain in ramnoidesamidopropil betain navadnega rakitovca, ki sta osnova za šampone.

Edinstvena podlaga izdelkov


Več o edinstveni podlagi izdelkov

Zelišča in rastline

Koristnost posamezne rastline je odvisna od vsebnosti in narave njenih učinkovin ter njihove kombinacije. Poleg tega je določene lastnosti vsake rastline mogoče okrepiti, če jih kombiniramo z izvlečki in olji drugih rastlin. Zato lahko ista olja in izvlečke uporabljamo v kozmetičnih izdelkih, katerih učinki so precej različni – ne glede na to, ali gre za regeneracijo, hranilno nego, vlaženje ali kaj drugega.

Zelišča in rastline


Več zeliščih in rastlinah

Certifikati

certifikat-ecocert

Ecocert

ECOCERT je ena izmed največjih organizacij na svetu, ki certificira ekološke izdelke. Pokriva izdelke s področja hrane, kmetijstva, gospodinjstva, tekstila in kozmetike. ECOCERT oznaka za naravno in ekološko kozmetiko določa:

 • Certificirani kozmetični izdelki morajo vsebovati najmanj 95% naravnih sestavin.
 • Preostalih 5% sestavin je pod strogim nadzorom. Preverja se prisotnost mineralov, ekoloških kislin, soli in ostalih varnih sestavin, ki so identične surovinam, ki jih je moč najti v naravi.
 • Najmanj 95% sestavin rastlinskega izvora (na primer rastlinski izvlečki in olja) mora biti ekološko certificiranih.
 •  Najmanj 10% vseh sestavin mora biti ekološko certificiranih.

ECOCERT oznaka “Naravna in ekološka kozmetika” prepoveduje:

 • Sintetične parfume
 • Sintetične prezervative (na primer parabene in fenoksietanol)
 • Organska sintetična barvila
 • Mineralna olja in druge sestavine, ki bazirajo na nafti
 • Propilen glikol in ostale glikole
 • SLS; SLES in ostale etoksilate
 • Silikone in druge sintetične sestavine
 • Surovine, ki izvirajo iz živih ali mrtvih živali, so prepovedane

certifikat-cosmos

COSMOS standard

COSMOS standard (COSMetic Organic Standard) je nastal v želji po poenotenju zahtev za označevanje naravne in ekološke kozmetike na evropski ravni.
Združenje standardov COSMOS sestavlja 5 ustanovnih članov, ki zdaj potrjujejo in nadzirajo certificiranje:

 • Soil Association (UK)
 • Ecocert (Francija)
 • Cosmebio (Francija)
 • BDIH (Nemčija)
 • AIAB / ICEA (Italija)

Glavni cilj je podpora inšpekcijskim pregledom in certificiranju ekoloških in ekoloških izdelkov, okolju prijaznih sistemov in spoštovanja okolja v celotni proizvodni verigi.

Glavni cilj standarda je uporaba sestavin iz ekološke pridelave.

COSMOS-certificirani izdelki so označeni s podpisom »COSMOS ORGANIC« ali »COSMOS NATURAL«, odvisno od njihove certifikacijske ravni.

COSMOS ORGANIC:

 • 95% kmetijskih sestavin mora biti od samega proizvoda ekoloških.
 • Končni proizvod mora vsebovati najmanj 20% organskih sestavin, ki so sestavljene iz fizično in kemično predelanih organskih sestavin, vendar ne vključuje vode in / ali mineralov.
 • Preostalih 80 odstotkov končnega proizvoda je lahko iz naravnega izvora, ki se ne uporablja za izračun ekološkega odstotka

certifikat-vegan

Vegan

VEGAN je priznani mednarodni veganski standard, ki ga podeljuje mednarodno združenje veganov Vegan Society. Že od leta 1944 izdelki z VEGAN certifikatom potrjujejo, da njihovi izdelki ne vsebujejo nikakršnih živalskih proizvodov ali genetsko spremenjenih organizmov (GMO). Sicer lahko vsebujejo GSO rastlinskega izvora, vendar morajo biti takšni primerno označeni. Pri proizvodnji izdelkov ne smejo opravljati testov na živalih (to velja tudi za sestavine).

certifikat-friendly-siberian

Friendly siberian small tribes

Natura Siberica se zavzema za izvajanje socialne politike  s katero ustvarja delovna mesta in pomaga maloštevilnim staroselskim ljudstvom . Za ročno divje obrane rastline se plačuje po »fair trade« cenah Z nakupom izdelkov podpirate manjša sibirijska plemena, njihovo družine in širšo skupnost.

certifikat-wild-harvested

Wild harvested

V izdelkih so rastline nabrane v natanko tistih pogojih v katerih so zrasle. Tovrsten način nabiranja imenujemo nabiranje divjih rastlin, pri čemer gre za nabiranje zelišč, koreninic in plodov, kot so ga v preteklosti opravljali naši predniki. Nabiranje divjih rastlin je odvisno od številnih pogojev. Divje rastline morajo biti nabrane takrat, ko je v njih vsebnost dragocenih hranilih in biološko aktivnih snovi največja skladno s koledarjem zdravilcev in zeliščarjev. Drugo pravilo pravi, da je treba bero čim hitreje posredovati v sušenje ali drug način predelave, da se vitamini in druge biološko aktivne sestavine ohranijo  in obdržijo svoje koristne lastnosti.

certifikat-icea

ICEA Cosmos in ICEA Cosmos organic

ICEA (Environmental and Ethical Certification Institutue) Je akreditiran organ za podeljevanje certifikatov. Certificirajo kozmetiko s čim manjšim vplivom na okolje, ki vsebuje rastlinske sestavine naravnega ali ekološkega kmetijstva. Prepovedujejo uporabo sestavin, ki so lahko dermatološko toksične, sintetično izdelane ali niso v skladu s pravili ekologije. Uporaba živalskih sestavin, kot so kolagen ali placenta niso dovoljene, ravno tako uporaba sintetičnih barvil, silikona, in drugih snovi objavljenih na t.i. negativni listi. Sestavine ne smejo biti gensko spremenjene in ne smejo biti obsevane.

certifikat-best-green-award

Best green award

Natura Siberica je ponosna zmagovalka na enem izmed največjih svetovnih kozmetičnih sejmov Cosmoprof v Bologni leta 2012.  Razglašena je za najboljšo naravno in ekološko kozmetiko 2012  v kategoriji: najboljše trajnostne prakse- lokalno in odgovorno upravljanje virov. Nagrada je podeljena za linijo izdelkov narejeno iz naravnih rastlin in zelišč , ki jih ročno nabirajo lokalna staroselska plemena, s čimer se spodbuja njihova kultura in  lokalni trajnostni razvoj.

Celotna kolekcija Natura Siberica

Dobrodošli na divji strani narave. Razkrijte svoj naravni sijaj z naravno ekološko kozmetiko Natura Siberica, ki je narejena zgolj na osnovi divjih zelišč in rastlin iz Sibirije.


Odkrij celotno kolekcijo