Adaptogene rastline

Kozmetika Natura Siberica ohranja vse potenciale sibirskih rastlin

Izdelki blagovne znamke Natura Siberica vsebujejo tudi izvlečke adaptogenih rastlin. Te pomagajo telesu, da se prilagodi različnim negativnim dejavnikom iz okolja (mraz, vročina, pomanjkanje kisika itd.). Prav tako povečajo učinkovitost procesov v telesu, ne da bi telo pri tem negativno obremenjevale.

Beseda „adaptogen” izhaja iz tujke „adaptacija”, ki jo slovenimo kot „prilagoditev”. Adaptogeni v širšem pomenu označujejo snovi, ki povečajo prilagoditvene sposobnosti ljudi. Adaptogene rastline so preživele ledeno dobo in so se prilagodile neusmiljenim vremenskim pogojem v Sibiriji – razvile so izjemno redke lastnosti, s katerimi se revitalizirajo, obnovijo, zato v primeru terapevtske uporabe upočasnjujejo staranje kože.

Na svetu je približno 12 vrst adaptogenov. V Sibiriji so našli štiri tovrstne rastline, ki jih domačini že stoletja uporabljajo za zdravljenje raznovrstnih bolezni in za ohranjanje lepote kože in mladostnega videza.

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren je izjemno čislan zaradi edinstvenih adaptogenih lastnosti. Obstaja približno 20 vrst rastlin tega rodu, aktivni elementi kot so rosavin, rosarin in rosin pa so po mnenju številnih znanstvenikov prisotni samo v rožnem korenu, ki raste v Rusiji. Zato ta sibirska rastlina velja za eno najbolj učinkovitih za zaviranje procesa staranja.

Sibirsko ljudstvo Neneti je korenine te rastline uporabljalo v zdravilne namene v čajih ter poparkih za poživitev telesa in premagovanje utrujenosti ter proti oslabelosti mišic.

Izvleček rožnega korena je dobro znano sredstvo za nego starajoče se kože. Aktivno se uporablja za ublažitev gubic in učvrstitev kože. Poleg tega ga zaznamuje tudi izjemna lastnost čvrstitve kože. V kozmetiki se uporablja za nego kože na obrazu, vratu in dekolteju. Izvleček rožnega korena najdemo v pripravkih zoper nabuhlost, povečane pore in akne. Ima pa še eno, sicer manj znano prednost: kožo varuje pred prevelikim ohlajanjem in aktivno poviša telesno temperaturo celo za nekaj stopinj, kar je posledica hitre presnove.

Za razliko od drugih pripravkov pa izvleček rožnega korena ne razširja žil. Zaradi te osupljive lastnosti je ključnega pomena za učinkovitp zaščito pred prekomernim ohlajanjem kože, s čimer jo pred mrazom varuje, ne da bi se pri tem poškodovale krvne kapilare.

Sibirski ginseng (Panax Ginseng Sibirian)

Je grm, ki lahko kljubuje tudi najbolj ostrim sibirskim zimam. Rastlina je znana po svojih adaptogenih lastnostih. Širok nabor zdravilnih lastnosti ginsenga je moč pripisati raznovrstnosti in kompleksnosti kemičnih snovi, ki jih najdemo zgolj pri tej vrsti te rastline.

Raziskave so pokazale, da sibirski ginseng vsebuje do 30 % več aktivnih sestavin kot druge vrste ginsenga.
Sestava: vsi deli rastline vsebujejo organske kisline, eterično olje, alkaloide in druge dušikove spojine, pantotensko kislino, vitamine skupine B, policiklične spojine, niacin, fenolkarbonske kisline in pigmente.

Korenine vsebujejo ogljikove hidrate in relativne spojine, seskviterpenoide, ginsenoside, maščobno olje, triterpenoide, dušikove spojine, poliacetilenske spojine, eterična olja, steroide, nikotinske in folne kisline, biotin, panaksoside, vitamine, alkaloide in veliko maščobnih kislin. Ginsengov izvleček s svojim ugodnim učinkom na presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov vpliva na izboljšanje kožne slike. Pomaga tudi pri obnavljanju celic v povrhnjici, uravnava količino vode, ščiti kožo pred izsušitvijo in deluje kot stimulator, ki krepi krvni obtok. Ginseng ima tudi hranilen učinek.

Zahvaljujoč vsem tem lastnostim je izvleček ginsenga odličen za uporabo v kozmetologiji, saj učinkovito neguje utrujeno, starajočo se in občutljivo kožo.

Šisandra (Schisandra Chinensis)

Sibirska rastlina, katere plodovi spominjajo na češnje. Cenjena je zaradi zdravilnih lastnosti, ki jo uvrščajo med najbolj znane adaptogene rastline na svetu.

Šisandra je izjemno bogata z vitaminom E, ki je naravni antioksidant, ter z vitaminom C, minerali in eteričnimi olji, ki blagodejno vplivajo na kožo in lase.

Plodovi in semena šisandre vsebujejo vitamin C in E, maleinsko, tartarsko in citronsko kislino, organske kisline, ogljikove hidrate, tanine, eterična olja in mikrolemente (cink, baker, mangan, kalij, natrij, železo, fosfor, žveplo, silicij ipd.). Vsi deli rastline vsebujejo eterično olje prijetnega limoninega vonja, ki učinkovito poživi in učvrsti kožo. Rastlino so zato nekdaj imenovali tudi „dvorna rastlina kitajskih cesarjev”. V izdelkih za nego kože (maske, kreme, toniki) se biološka učinkovitost šisandre izraža skozi pospeševanje procesov presnovekrepitev zaščitnih funkcij kože ter blaženje nadraženih predelov in vnetij.

V šamponih in pripravkih za lase se izvleček šisandre uporablja za krepitev lasnih korenin in hitrejšo rast lasblaženje razdražene in srbeče koženego in regeneracijo lasišča ter izboljšanje strukture in videza las. Izvleček šisandre ima močan antioksidantni učinek in izrazito krepi imunski sistem.

Mandžurska aralija (Aralia Mandshurica)

Adaptogena rastlina, katere zdravilne lastnosti so izjemno cenjene v alternativni medicini. Nanajsko ljudstvo uporablja zeliščni čaj iz korenin mandžurske aralije za vsesplošno poživitev. Znano je, da mandžurska aralija povečuje vzdržljivost pri športnikih in delovno zmogljivost telesa nasploh.

Korenina aralije vsebuje beljakovine, škrob, ogljikove hidrate, eterično olje, mineralne snovi in majhno količino alkaloidov, triterpena, saponinov – aralosidov A, B in C (glikozidi oleinske kisline).

V kozmetiki je aralija dodana v raznih pripravkih za učvrstitev kože, najpogosteje v izdelkih za uvelo kožo. Izvleček mandžurske aralije pomaga ščititi kožo pred neugodnimi vremenskimi vpliviizboljšuje prekrvavitev ter poživlja in krepi kožo.

Celotna kolekcija Natura Siberica

Dobrodošli na divji strani narave. Razkrijte svoj naravni sijaj z naravno ekološko kozmetiko Natura Siberica, ki je narejena zgolj na osnovi divjih zelišč in rastlin iz Sibirije.