Nabiranje divjih rastlin

Kozmetika Natura Siberica ohranja vse potenciale sibirskih rastlin

Kozmetika Natura Siberica ohranja vse potenciale sibirskih rastlin. V njenih izdelkih so rastline, nabrane v natanko tistih naravnih pogojih, v katerih so tudi zrasle. Tak način nabiranja zelišč imenujemo nabiranje divjih rastlin. Pri tem gre za prav tâko „nabiranje” zelišč, koreninic in plodov, kot so ga v preteklosti opravljali naši predniki. Edinstvene lastnosti zelišč , ki v naravnih pogojih rastejo nekultivirano in brez zunanje spodbude, zaradi česar ne vsebujejo škodljivih snovi, je izoblikovalo dejstvo, da so take rastline preživele naravno selekcijo – preživele so samo najmočnejše in najbolj trdožive med njimi, tiste, bogate s hranilnimi snovmi in aktivnimi sestavinami.

Na nabiranje divjih rastlin vplivajo številne okoliščine. Nabrane morajo biti takrat, ko je v njih vsebnost dragocenih hranilnih in biološko aktivnih snovi največja. Če bi jih nabrali prezgodaj, njihovih delov ne bi bilo mogoče uporabiti v zdravilne namene. Zdravilci in zeliščarji so si že od nekdaj prizadevali sestaviti koledar, ki bi bil v pomoč pri nabiranju zdravilnih zelišč. Po tem koledarju je liste priporočljivo nabirati vsako leto, korenine in podlago vsaki dve ali tri leta, nekatere rastline ali njihove dele pa na pet do šest ali še več let, tako da ima narava možnost obnoviti izgubljene rezerve.

Drugo pomembno pravilo pravi, da je treba nabrano čimprej uporabiti in jo čim hitreje posušiti oziroma drugače predelati. Trava, ki v košari ostane več kot tri ali štiri ure, upade in se segreje, saj se po nabiranju okrepita pretok zraka in oddajanje toplote. Pri tem vitamini in druge biološko aktivne izgubijo svoje koristne lastnosti, posamezne sestavine pa lahko celo propadejo.

Zato so se pri Naturi Siberici odločili v Hakasiji (avtonomni republiki Ruske federacije) ustanoviti podružnico „Sibiria Organic”. Tam zaposleni domačini ročno nabirajo divja zelišča, ki jih nato uporabijo v izdelkih Natura Siberica. Večini divjih zelišč, ki se uporabljajo pri pripravi kozmetčnih izdelkov Natura Siberica, je inštitut ICEA podelil certifi kat ekološke pridelave (npr. rožni koren, snežni lišaj, sibirska krvomočnica, rumeni rman, sibirska vrtna nočnica, sibirski gorski dimek), kar potrjuje njihove izjemne koristne lastnosti.

V zameno za uporabo rastlinskega bogastva Sibirije si družba Natura Siberica prizadeva za izvajanje socialne politike, s katero ustvarja delovna mesta in tako pomaga maloštevilnim staroselskim sibirskim ljudstvom.

Celotna kolekcija Natura Siberica

Dobrodošli na divji strani narave. Razkrijte svoj naravni sijaj z naravno ekološko kozmetiko Natura Siberica, ki je narejena zgolj na osnovi divjih zelišč in rastlin iz Sibirije.