Edinstvena podlaga izdelkov

Kozmetika Natura Siberica ohranja vse potenciale sibirskih rastlin

Posebnost blagovne znamke so edinstvene sestavine izdelkov iz olja sibirskega bora in navadnega rakitovca. Z združevanjem moči in učinkovitosti zelišč z vodilnimi znanstvenimi dognanji so pod okriljem družbe Natura Siberica razvili edinstveno podlago za vse izdelke, ki je popolnoma prilagojena koži in ki hkrati krepi učinek vseh drugih aktivnih sestavin v izdelkih. Z dolgim in skrbnim postopkom predelave olja borovih oreščkov in navadnega rakitovca so strokovnjaki ustvarili poligliceril-estre borovega olja, ki so edinstvena podlaga za vse kreme in balzame, ter borov betain in ramnoidesamidopropil betain navadnega rakitovca, ki sta osnova za šampone.

Olje sibirskega bora

Olje borovih oreščkov po naročilu družbe Natura Siberica pridelujejo v Hakasiji, od koder ga prepeljejo v Italijo, kjer ga v enem od najsodobnejših obratov predelajo v borov betain in poligliceril-6 estre borovega olja. Z edinstveno maščobno-kislinsko formulo in sestavo v maščobi topnih bioloških aktivnih učinkovin iz olja oreščkov sibirskega bora so tehnologi ustvarili podlago, ki sama po sebi ugodno vpliva na kožo in lase, krepi pa tudi delovanje vseh drugih aktivnih sestavin določenega pripravka.

Sibirski bor je zimzelen iglavec. Ta izjemna rastlina je sčasoma pridobila zavidljivo število koristnih lastnosti.

Največja dragocenost sibirskega bora so njegovi oreščki. Podlaga za pridelavo olja borovih oreščkov so jedrca borovega oreščka, ki se uporabljajo tudi v prehrani. V jedrcih najdemo celo esencialne mikroelemente, kot so mangan, magnezij, železo in baker. Olje borovih oreščkov se uporablja pri opeklinah in praskah, lahko pa ga dodamo v kopel ali ga uporabimo tudi za masaže.

Celovito nego kože si lahko privoščite že, če imate na voljo samo olje borovih oreščkov. Uporabite ga lahko za čiščenje, nego in zaščito kože na poljubnih delih telesa.

Z oljem borovih oreščkov temeljito odstranite nečistoče in kožo popolnoma nahranite. Vitamini in antioksidanti iz olja borovih oreščkov kožo ščitijo pred kisikovimi radikali in zavirajo procese staranja, medtem ko maščoba na površini kože ustvari tanek film, ki zadržuje vlago in koži hkrati omogoča dihanje. Znane so tudi zdravilne lastnosti borovih iglic – te namreč vsebujejo biološko aktivne učinkovine in imajo zdravilen in poživljajoč učinek.

Iglice sibirskega bora so izjemno bogate z askorbinsko kislino (vitamin C) in karotenom. Smola sibirskega bora, ki jo zaradi sposobnosti celjenja ran imenujejo „zhivitsa” (zdravilec), prav tako premore osupljivo zdravilno moč. V Sibiriji in na Uralu so že v davni preteklosti odkrili zdravilne in anestetične lastnosti smole. Ta deluje baktericidno in blagodejno vpliva na zdravljenje raznih kožnih bolezni. Ovojnica borovih oreščkov je sestavina nekaterih balzamov in pomad.

Visoka biološka vrednost olja borovih oreščkov je posledica visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, mineralnih snovi, esencialnih aminokislin, v maščobi topnega vitamina E in fi ziološko izrazito aktivnih nenasičenih maščobnih kislin. Po sestavi se z oljem borovih oreščkov ne more kosati nobeno drugo rastlinsko olje. Olje borovih oreščkov vsebuje denimo nekajkrat več za kožo nepogrešljivega vitamina E kot kokosovo ali oljčno olje. Olje iz borov z obale Bajkalskega jezera je posebej bogato z vitaminom E, saj ga vsebuje kar pet- do šestkrat več kot oljčno olje, ima pa tudi več vitamina A kot ribje olje. Po vsebnosti vitamina F (nenasičene maščšobne kisline) je olje borovih oreščkov bogatejše celo od enega izmed glavnih virov tega vitamina – ribjega olja. Ob tem naj opozorimo na pomembnost tega vitamina za našo kožo. Nenasičene maščobne kisline so gradniki kožnih celic, katerih proces obnove je ob pomanjkanju teh kislin občutno upočasnjen. Znano pa je, da upočasnjen proces obnove kožnih celic povzroča tanjšanje kože, izsušitev, luskavost in hrapavost ter izgubo elastičnosti in voljnosti, nastanek gub in porumenelo polt. Najvišjo vsebnost vitamina F so odkrili v olju bora, ki uspeva v ostrih razmerah gorskih pobočij zahodnega Sajana.

Druga hranila in vitamini v olju borovih oreščkov so še:

 • vitamini skupine B (B1, B2, B3), ki med drugim poskrbijo za dobro voljo in zdravo kožo (aktivirajo celične fermente dihanja tkiv);
 • rastlinska olja in beljakovine, katerih hranilna vrednost je višja od istih snovi živalskega izvora;
 • makro- in mikroelementi kot so fosfor, mangan, baker, cink, jod, magnezij itd. (makro- in mikroelementi sodelujejo pri encimskih reakcijah in sintezi beljakovin).

Vsebnost aktivnih elementov v olju borovih oreščkov

 • Aktivni elementi Delež v %
 • Oleinska kislina 15
 • Linolna kislina 57 (lahko tudi di 71,8 %)
 • Linolenska kislina 21 (do 27,8 %)
 • Vitamin B1 (tiamin) 0,39 - 0,66
 • Vitamin B2 (riboflavin) 0,14 - 0,17
 • Vitamin B3 (P P) 1,05 - 1,4
 • Vitamin E (tokoferol) 9 - 10, 12

Olje divje rastočega altajskega navadnega rakitovca

Drugo izjemno čislano olje, ki ga uporabljamo kot podlago za izdelke Natura Siberica, je olje divje rastočega altajskega navadnega rakitovca.

Navadni rakitovec je v Rusiji cenjen že od nekdaj. V vzhodni Sibiriji so ga med drugim poznali pod imenom „carjeva jagoda”.

Dragocen je predvsem, ker njegovi plodovi vsebujejo visok delež široke palete vitaminov, mikroelementov in organskih kislin.

Vsebnost aktivnih elementov v olju navadnega rakitovca

 • Aktivni elementi Delež v %
 • Nenasičene maščobne kisline Do 77 %
 • Provitamin A (karoten) Do 11 mg (v 100 g)
 • Vitamin B1 (tiamin) Do 0,085 mg
 • Vitamin B2 (riboflavin) 0,056 mg
 • Vitamin B9 0,79 mg
 • Vitamin C 54 - 316 mg
 • Vitamin E (tokoferol) 8 - 18 mg
 • Vitamin K 0,9 - 1,5 mg

Najdragocenejše vrste navadnega rakitovca najdemo v Altaju (gorovje med Rusijo in Mongolijo). Altajski navadni rakitovec se ponaša z najvišjo vsebnostjo vitaminov in polifenolov. Vsebuje kar 15-krat več vitamina C kot pomaranče in maščobna kislina omega 7, ki jo sicer najdemo samo v ribjem olju, 100 g njegovih jagod pa ima izjemno vsebnost karaginoidov, saj jih vsebuje kar 300 mg.

Zavoljo zaščitnih, hranilnih in regenerativnih lastnostim so navadni rakitovec v medicini in kozmetologiji uporabljali že v davni preteklosti. Olje navadnega rakitovca izboljša strukturo in videz las, jih okrepi in jim podari svilnat lesk.

Ramnoidesamidopropil betain navadnega rakitovca je saponifi cirano olje navadnega rakitovca, v katerem so ohranjene vse koristne lastnosti in je vključeno v številne izdelke Natura Siberica.

Na osnovi olja navadnega rakitovca so strokovnjaki pod okriljem družbe Natura Siberica razvili paleto izdelkov za profesionalno nego las pod imenom Oblepikka Siberica (oblepikka” je navadni rakitovec po rusko).

Poligliceril-6 borovi estri, borov betain in ramnoidesamidopropil betain navadnega rakitovca ekskluzivno za družbo Natura Siberica izdelujejo v Italiji.

Z namenom, da bi življenjsko energijo rastlin preusmerili v ohranjanje lepote, strokovnjaki družbe Natura Siberica kozmetične izdelke razvijajo s pomočjo najnaprednejših tehnologij in s strogim nadzorom vseh stopenj izdelave ter minimalno uporabo umetnih sestavin.

Celotna kolekcija Natura Siberica

Dobrodošli na divji strani narave. Razkrijte svoj naravni sijaj z naravno ekološko kozmetiko Natura Siberica, ki je narejena zgolj na osnovi divjih zelišč in rastlin iz Sibirije.